Uzun Pozlama Nedir? Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Fotoğraf
Uzun Pozlama Nedir? Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Uzun pozlama nedir? Uzun pozlama nasıl yapılır? Fotoğraf çekim tekniklerinde en çok sorulan sorulardan birisi olan uzun pozlama tekniği hakkında bilgiler aktaracağız. Uzun pozlama (long exposure) nedir sorusunun cevabını verebilmemiz için pozlama süresine yani enstantane hızına ve enstantane hızının fotoğrafı nasıl etkilediğine bakmamız gerekmektedir.

Uzun pozlama yaparken en önemli konulardan birisi enstantane hızıdır. Shutter speed olarak bilinen enstantane hızı 30sn ile 1/8000 aralığında düşünülebilir. Uzun pozlama aşamasına gelmiş ve artık ışığın azaldığı elde çekim sınırı genel olarak 1/15 gibi bir pozlama ile ifade edilmektedir. Bunun üzerinde 1 saniye ve üstü değerler uzun pozlama fotoğraf çekerken tripod kullanımını gerektirir.  Enstantane hızının fotoğrafçılıktaki karşılığı ise diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağı, yani fotoğraf çekmek için deklanşöre bastığımız anda ışığa duyarlı alanın ışığı aldığı süreyi ifade etmektedir. Ne kadar uzun pozlanırsa o kadar çok ışık içeri alınmış olur.

Peki uzun pozlama nedir? Uzun pozlama karanlık bir ortamda bir nesnenin üzerine düşen ışığın sensöre aktarılmasıdır. Bu fotoğraf çekim tekniğinin bir diğer tanımı ise uzun pozlanmış fotoğraflarda gördüğümüz üzere hafif ışıkta hareket eden bir objenin yaymış olduğu hareket hissinin, uzun pozlanarak mevcut ışığın hüzmeleriyle fotoğrafa aktarımı olarak da ifade edebilmektedir.

uzun pozlama

30 saniye f/7.1, 17mm , ISO 200

Uzun Pozlama Nasıl Yapılır? Uzun Pozlama İpuçları

1. Öncelikle bulanık olabilecek bir uzun pozlamanın önüne geçmek ve görüntüyü sabitlemek için mutlaka tripod kullanmalısınız.

2. Deklanşöre basmak ve çekimi yapmak için mutlaka uzaktan kumanda kullanın. Böylelikle elinizle yaratacağınız titreşimin önüne geçmiş olursunuz. Uzaktan kumanda kullanırken 2n gecikmeli çekim yaparsanız işinizi garantiye almış olursunuz.

3. Işığı kontrol etmek için filtreler kullanın. Özellikle **Nd fitre **yardmıyla farklı stoplarda ışığı azaltmaktadırlar.

4. F (diyafram) değerini yükseltin ve kısık diyaframda çekim yapın. ISO  değerini ise düşük seviyelerde tutmaya çalışın.

5. Uzun pozlama süresi 30 saniye ve üstündeki enstantane hızları için “Bulb” modu kullanın. “B” Bulb mod sayesinde istediğiniz süre kadar pozlama yapabilirsiniz.

6. Uzun pozlamada fotoğrafta oluşabilecek gürültüyü azaltmak için RAW (ham) formatta çekim yapın. Böylelikle Lightroom ve Adobe Camera Raw gibi programlarda çektiğiniz RAW format fotoğrafı işleyerek gürültüyü en aza indirebilirsiniz.

7. Hava kararmadan önce çekim yapacağınız noktada konuşlanmaya çalışın. Böylelikle karanlığa doğru kadrajınızı ayarlamak yerine hava kararmadan önce fotoğrafını çekeceğiniz alanı doğru bir açıyla görmüş olursunuz.

**8. **Ve çekim esnasında titreşim yaratmaması ve çektiğimiz karelerde netlik kaybına yol açmaması için fotoğraf makinenizin VR (Vibration Reduction)  ya da IS (Image Stabilization) olarak ifade edilen titreşim azaltma özelliğini mutlaka kapatmalıyız.

uzun pozlama

Uzun Pozlama 10.9 saniye, ISO400, 22mm, f/25

Uzun Pozlama Yaparken Hangi Ekipmanları Bulundurmalıyız?

  • Tripod
  • Geniş açı ve/veya Telephoto lens
  • Kablolu yada kablosuz uzaktan kumanda
  • Yedek Batarya
  • Yedek Hafıza kartı
comments powered by Disqus