Vlog Nedir, Nasıl Çekilir, Gerekli Araçlar Nelerdir?

Sosyal
Vlog Nedir, Nasıl Çekilir, Gerekli Araçlar Nelerdir?

Vlog nedir ve nasıl çekilir? İnsanların internette yaptıklarını veya yaşadıklarını anlattıkları video kayıtlarına Vlog denir. Web 2.0 ile artık yerini sağlamlaştıran bloglar günümüzde yeni neslin yazıdan çok video ile kendini anlatma isteği sonucu vloga dönüşmüştür.

Özünde düşüncelerin ve yaşanılanların yazı diliyle değilde video kaydıyla anlatılması olan Vlogu çeken kişilere de Vlogger denmektedir. Tüm bu ifadelerin türetildiği İngilizce’de “Log” kelimesi günlük, kayıt anlamına geliyor. Tabi burada log kelimesinin karşılığını biraz daha detaylı açmak gerekiyor ki, Vlogging bir anlam kazansın.

Log her ne kadar kayıt anlamına gelse de, aslında tam olarak karşılığı düzenli yani sistemli bir şekilde bu kaydın tutulması şeklindedir. Buradan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki, sadece birkaç defa yaşadıklarınızı, deneyimlerinizi videoya çekip Youtube’a koyduysanız bu sizi maalesef Vlogger yapmamaktadır. Nasıl bir blogger günde veya belirli bir aralıkta düzenli olarak yazı yazıyorsa, Vlogger’da aynı düzende yaptıklarını video ile anlatan kişidir.

Vlog Nedir, Nasıl Çekilir, Gerekli Araçlar Nelerdir?

Vlog Nasıl Çekilir?

Vlog nedir ne anlama gelir? sorusuna cevapları aktarmaya çalıştık.İfade olarak internet kavramlarının dilimize özgün bir şekilde transfer edilmeleri maalesef yaygınlaşmadığından kısaca ve basitçe Vlog demek herkes için daha kolay olmaktadır.

Peki Vlog nasıl çekilir? Eğer içerik yayıncılığına başlamadan önce hangi konulara değineceğinize karar verdiyseniz, sizin için sadece çeşitli sosyal medya hesapları ve bir telefon yeterli olacaktır. İlerleyen yazılarımızda Vlog çekerken dikkat edilmesi gerekenler şeklinde daha detaylı bahsedeceğiz. Ancak şimdilik bir Youtube hesabı ve aynı kullanıcı ismiyle açılmış Instagram, Twitter, Facebook ve Google+ gibi sosyal medya hesapları yeterli olacaktır.

Örneğin başka bir şehre gezmeye gittiniz. Amacınız hem yeni bir şehir tanımak hem de şehrin sosyal ve kültürel değerlerini daha detaylı öğrenmek. Siz gezinizi yaparken şehrin önemli yerlerini veya kültürünü yansıttığını düşündüğünüz konuları video kaydı ile çketiniz. Video boyunca vlogging yapıp kendiniz anlattınız ve eve gelince çektiğiniz videoyu düzenleyip Youtube kanalınıza yüklediniz. Tebrikler ilk Vlog denemenizi gerçekleştirmiş oldunuz.  Şimdi biraz daha detay verelim.

Vlog Nedir, Nasıl Çekilir, Gerekli Araçlar Nelerdir?

Vlog çekmek için gerekli araçlar

Sonrasında kişiler takipçileri ile paylaşmak istediği anları paylaşırlar. Gün içerisinde hangi etkinliklerde bulunduklarını hangi aktiviteleri gerçekleştirdiklerini göstermek amacıyla video çekerler.

Çekilen bu videolar çoğu zaman montaj gerektirmektedir. Yani çekildiği gibi yayınlanamazlar. Küçük düzeltmelere ihtiyaç duyulur. Bu aşamada önemli olan kişinin sunum becerisi ve çektiği videoyu nasıl kurgulamak istediğiyle alakalıdır. Başlangıç için iyi bir akıllı telefon işinizi görecektir. Ancak iyi video kaydı yapabilen dijital kompakt fotoğraf makineleri tercih etmeniz yerinde olur. Genelde iPhone ve üst seviye Android telefonlar tercih edilmektedir. Çeşitli mobil uygulamalar ise vloggerlar arasında vazgeçilmezdir.

Örneğin hızlı çekimler için hyperlapse kullanabilirsiniz. Instagram’ın, Hyperlapse için olan bir uygulaması bile var. Ya da tersine görüntüler için Reversecam kullanılmaktadır. Enteresan sonuçlar elde edebilirsiniz. Slowmocam varsayılan olarak iOS sisteminde mevcuttur. Yavaş çekimler için kullanılır. Diyelim çok hareketli videolar çekiyorsunuz ve görüntünün sabit kalmasını istiyorsunuz. Telefonu döndürseniz dahi görüntüyü sabit tutmaya çalışan Horizon bu iş için biçilmiş kaftan. Videolarınızı bilgisayar ortamında düzenlemek için eğer Mac OS X kullanıyorsanız iMovie size fazlasıyla yetecektir. Windows kullanıcıları Movie Maker kullanabilirler.

Internetin yeni trendlerinden Vlog nedir ve nasıl çekilir konusunda temel bilgileri aktarmaya çalıştık. İlerleyen yazılarda Vlogger arkadaşlar için daha fazla bilgi aktarmaya çalışacağız.

comments powered by Disqus